Posledice netreniranja za otroke

  • 08/11/2020

Pri delu z mladimi nogometaši lahko govorimo o treh obdobjih vadbe nogometa in igranja tekem.

Od 7. do 11. leta je obdobje NAVAJANJA NA TRENING. To je obdobje, kjer poteka vključevanje in prvo socialno druženje s svojimi vrstniki izven šole. Otroci se spoznavajo z osnovnimi tehničnimi elementi z žogo in brez nje. Hkrati krepijo tudi osnovne motorične sposobnosti kot so koordinacija, gibljivost, agilnost. Taktika je v tej starosti nepomembna in tudi rezultati tekem naj se ne bi zapisovali.

V obdobju od 12. do 15. leta pa nastopi obdobje PRIPRAVE NA TRENIRANJE IN IGRANJE VELIKEGA NOGOMETA. To je zlata učna doba, ko se igralci seznanjajo in osvajajo tudi težje tehnične elemente v vse večjih hitrostih. Prav tako se spoznajo tudi s svojo vlogo v  taktiki svojega moštva. V tej dobi začnemo z vadbo izboljšanja  še preostalih motoričnih sposobnosti kot so moč, hitrost, vzdržljivost in natančnost.

Ob prehodu v srednjo šolo oziroma po 15. letu in vse do 19-20 let pa poteka načrtno končno izpopolnjevanje tako tehnično-taktično sposobnosti in  motoričnih sposobnosti. V tem obdobju lahko govorimo o načrtnem treniranju. Treninge izvajamo s kompleksnejšimi oblikami vadbe z večjo intenzivnosti, pod oteženimi pogoji, tudi obseg dela je časovno večji.

Prav tako je to obdobje, ko mladostnik dozoreva v odraslo osebnost. Pomembna je socializacija. Spoznavajo vrednote kot so : komunikacija, ekipni duh, nadomeščanje, varovanje, skupni cilj, žrtvovanje, tveganje. Vse to so vrline, ki jih bodo bogatele tudi v življenju izven nogometa. Tudi v nogometnem izobraževanju osvajamo in nato utrjujemo svoje znanje preko tekem. Mladostniki imajo v določenem obdobju sposobnost sprejemanja in utrjevanja že osvojenega znanja.                                                                                                                                    

 V primeru prekinitve aktivnosti npr.14 dni ali 3 tedne ob rahli poškodbi lahko ob vrnitvi igralca ugotovimo, da so se mu nekatere kognitivne sposobnosti zmanjšale od 10 pa do celo 25%. O tem nisva zasledila konkretnih analiz, je pa bilo opravljenih kar nekaj raziskav (tudi pri nas na fakulteti) o zmanjšanju osnovnih motoričnih  sposobnosti v obdobju, ko so se otroci šolali od doma. Iz lastnih izkušenj smo tudi trenerji NK Šampion lahko s prostim očesom ugotovili posledice  Korona pavze. V starosti od 10 do 15 let je kar cca 20% fantov postalo “bolj okroglih”.

Tako kot pomanjkanje vadbe, pa je lahko tudi preveč vadbe škoduje otrokovem razvoju. Tukaj je treba opozoriti, da imajo fantje v urejenem klubu zadostno število treningov, treningi so načrtovani glede na njihovo biološko uro tako fizično kot tudi kognitivno. Zato v starosti do 17 let ne potrebujejo posebne dodatne vadbe, ta je lahko celo škodljiva. Zakaj? Najprej zato, ker njihovo telo ne prenese večje količine treninga in drugič fantje se morajo v tem obdobju tudi družiti s prijatelji-socializirati in spoznavati tudi druge vidike življenja in ostale športe. Dodatna vadba izven klubskih načrtovanih treningov je primerna izrednih primerih, kot je naprimer zdaj ali ob vračanju po poškodbi in v manjši količini ter s posebno vsebino ob malce daljši klubski pavzi. Seveda pod pogojem, da je usklajena s klubskimi trenerji. pretiranim obsegom vadbe  lahko pride do poškodbe ali tudi do enostavnega zasičenja in prenehanja ukvarjanja z nogometom. To se lahko zgodi še predno igralec  dejansko tudi sam začuti potrebo, da razume vsebino vadbe in  ima željo po večji količini vadbe in bolj intenzivnem treniranju.  

Vsako leto imamo planirano število vadbenih enot za vsako ekipo, ki jih izvajamo pri 8-9 letnikih na 100 treningih na leto, pri 13 letnikih na 150 treningih in pri 19 letnikih na cca 220 treningih. Še posebej pomemben pa je praktično vsak trening nekje od 17leta pa do 20leta, ko poteka končno oblikovanje posebej tistih igralcev, ki se želijo z nogometom ukvarjati tudi profesionalno.  S prepovedjo vadbe igralcem za nekaj mesecev smo zagotovo vplivali na razvoj nekaterih najbolj talentiranih, da svojega potenciali niso oz. ne bodo mogli do konca razviti. Vprašanje je, če bodo lahko nadoknadili ta čas, ki smo jim ga vzeli.

Starejšim selekcijam našega kluba smo ta teden že razdelili navodila za vadbo v naslednjih dneh. Igralcem in staršem do 13. leta starosti, ki so brez vadbe že več kot 14 dni pa bomo v naslednjih dneh s trenerji pripravili nekaj idej za vadbo. Svetujemo vam, da ste v teh lepih dnevih čimveč zunaj sami oziroma še bolje s starši. Pojdite na kolo, na rolke, joging ali samo na hitro hojo.

Upamo pa, da se bomo kmalu vrnili tudi na skupinsko vadbo. Po najini subjektivni oceni bomo začeli z vadbo konec mesecu novembra, ko bo tudi splošno vzdušje v državi boljše kot je danes.

Še ena več mesečna zaustavitev treningov in neigranja pa bi za to genaracijo lahko prinesla nepopravljivo škodo. Močno upam in verjamem, da se to ne bo in se ne sme zgoditi!

Pa srečno Šampioni in vaši bližnji!
Trenerja Žilnik in Arčan
DELITE S PRIJATELJI: