25 LET NK ŠAMPION

  • 04/05/2020

Spoštovani Šampioni!

Danes naš klub praznuje 25. rojstni dan. V začetku maja 1995, sem takrat še kot aktiven igralec, uspel uresničiti idejo o ustanovitvi nogometne šole. Na otvoritvi »Nogometne šole Mali šampion« na 4.OŠ, je bil prisoten tudi takratni trenerski guru slovenskega nogometa, g.Elsner Branko, od katerega sem črpal teoretične vsebine za našo nogometno šolo. V praksi pa sem z otroci do takrat delal le nekaj mesecev na Islandiji.

V naslednjih letih so nas vse večji uspehi naših najmlajših ekip in zakon o delovanju društev nekako prisilili, da smo 9 let po ustanovitvi nogometne šole,  začeli delovati kot nogometni klub. Do danes smo ime kluba zaradi glavnega pokrovitelja spremenili kar trikrat, rdeča nit v imenu pa je bil vseskozi »Šampion«. Najprej kot Mali šampion, nato smo bili nekaj let Get Power Šampion, nato nas je širša slovenska javnost spoznala kot Simer Šampion,  zadnjih 8 let pa delujemo pod imenom NK Šampion. Že drugo leto zapovrstjo imamo sicer tudi glavnega pokrovitelja Trgovine Jager.

V vseh teh letih smo imeli mnogo vzponov in skupaj doživeli nešteto lepih trenutkov, a hkrati smo se nemalokrat znašli v zelo težkem položaju in smo se praktično že dotaknili dna. Tisto, kar nas je  vedno krasilo, da smo se zopet dvignili, je bila posebna podpora staršev, naš pravilen pristop pri nogometnem izobraževanju igralcev, odlični trenerji in strokovni sodelavci ter naša skupna prizadevanja za boljše pogoje.

Če se spomnim začetkov, ko so mi  investicijo v igrišče na IV.OŠ odsvetovali vsi nogometni prijatelji in da je bilo v vseh telovadnicah na OŠ v Celju takrat prepovedano igrati  nogomet, pa do leta 2004, ko smo se zaradi različnih vizij razšli z vodstvom NK Publikum, čeprav smo samo nekaj mesecev prej skupaj osvojili državni naslov v kategoriji u15. Prav ta ločitev in nekaj neprijetnih  dogodkov nas je okrepilo za dosego naših nadaljnih uspehov. S člansko ekipo smo se v petih letih iz 5. lige preko Štajerske in 3.lige uvrstili v drugo ligo, mladinci in kadeti so se iz 3. lige v dveh letih uvrstili v 1. mladinsko ligo, prav tako pa smo z ekipo u15 v 1.ligi že zadnjih 15 sezon.

V vseh teh letih je bila infrastruktura eden naših večjih problemov. Ob tem, da smo precej energije in denarja porabili za tri travnata igrišča, ki jih imamo v najemu zadnjih deset let, pa je največji finančni zalogaj predstavljalo triletno igranje članske ekipe v 2. ligi, zato nas je izpad iz lige leta 2013 na nek način osvobodil.  Precej bolj pa nas je prizadel izpad mladincev in kadetov iz 1.lige leta 2017. Zadnji dve sezoni se je članska ekipa stabilizirala v zgornjem delu 3.slovenske lige, mladinci in kadeti so v vrhu 2.slovenske lige, ekipa u15 pa kljub zelo težki lanski sezoni uspešno nadaljuje igranje v 1.slovenski ligi.

Še vedno pa se z veseljem lahko ozremo nazaj na naše uspehe, tako moštvene, kot tudi uspehe posameznih igralcev,  ki so od nas odšli v profesionalni nogomet in kasneje nekateri tudi v kruti nogometni svet. Prvi so odšli od nas kot reprezentantje U16 Baskera (Genoa), Delamea Mlinar in Jovič (Aluminij). Nekaj let za njimi Korošec in Jovanovič, v takrat prvoligaša Nafto iz Lendave, v Aluminij nato še Kožar in Žagar. Goropevšek je odšel na Poljsko (trenutno v  Belorusiji), Golemič Vlado v Švico, Bizjak in Čretnik Matic sta odigrala prve prvoligaške minute v NK Rudar. Naslednji je  odšel med profesionalce Škoflek (trenutno v Rusiji) . Iz naše ekipe v 3.ligi  ( preko Aluminija in Nemčije), trenutno v Švici pri Zurichu, igra Kramer Blaž.  Kot zadnji je podpisal profesionalno pogodbo še Pirtovšek (Nafta). Kar precej fantov se je preizkusilo v naši drugi ligi, še več si jih je v zadnjih 10 letih služilo dodaten kruh v nižjih ligah v Avstriji.

Za prihodnost Šampiona si želim veliko otrok, ki bodo navdušeni nad igranjem nogometa, želim si dobro strokovno delo in organizacijo kluba, zvesto podporo staršev, posluh lokalnega okolja s sponzorji ter pomoč naše krovne organizacije NZS.

Še na mnoga leta, Šampion!

Jani Žilnik

DELITE S PRIJATELJI: